Du har ansvar för ditt tak

Som husägare måste du se till att ditt tak håller tätt. Låt takläggaren kolla upp att det är helt och även rent från mossa och skräp, så att det inte kommer in fukt eller uppstår rostskador.

Det finns en mängd olika takmaterial du kan välja bland, från tegelpannor till plåttak eller rent av papptak. Ofta är det en ekonomisk fråga vad man väljer. Ett papptak är billigt, men det är inte så hållbart som ett plåttak. Och ett plåttak i sin tur måste målas regelbundet så att rosten inte får fäste. Du kan anlita en takläggare och fråga vad som passar bäst på ditt hus. Det är viktigt att det blir rätt, för man byter tak väldigt sällan och vill fatta rätt beslut.

Plåttak är populära igen

Ett tag försvann intresset för plåttak, och alla skulle ha blanka, glaserade takpannor. Det finns många olika tak att välja mellan, men som så ofta går det mode i husmaterial. Pannor i tegel och keramik är mycket vackra, men de är också väldigt tunga, så man måste kolla takläkt och underarbete så att det håller för tyngden.

På nybyggda hus ser man att plåttaken har fått en renässans. De finns i grått men även andra metallfärger. Ett plåttak kan ha en ytstruktur som påminner om tegelpannor. Ett plåttak är på samma gång stramt och elegant och passar in i den moderna bebyggelsen. Din takläggare kan rekommendera olika material och utföranden åt dig, ifall du är osäker och vill ha en experts syn på saken.