Saker som verkar så enkla kan ge stora problem. En sådan sak är arv. Tyvärr leder arv många gånger till bittra arvstvister. Hur ense man än är innan arvet, kan man bli bittra fiender efteråt.
Att vara gift brukar många gånger vara en fördel när det gäller vad som händer med saker och tillgångar när man inte är i livet längre. I första hand ärver partnern om man inte avtalat något annat tidigare eller om det finns särkullbarn. I Sverige finns det lagar som bestämmer hur och vem som ärver, även om det finns ett testamente. Finns det barn kan man inte testamentera bort allt. Barnen har alltid arvsrätt till sin laglott oavsett vad testamentet säger.
Skulle man hamna i en arvstvist är det viktigt att man anlitar en juridiskt kunnig person som kan reda ut vad som gäller. Det är också bra att anlita en jurist när man ska skriva ett testamente så att det är korrekt skrivet och bevittnat.
Muntligt testamente gäller i undantagsfall
Det enda undantaget är ett muntligt nödtestamente. Det ska då finnas två oberoende vittnen som inte är jäviga som hör testamentet. Dessutom ska personen vara helt oförmögen att kunna skriva ner ett testamente formenligt. Ett muntligt testamente gäller dock bara i tre månader.
En del kan tycka att det är obehagligt att tänka på den dagen man inte finns. Finns det ett testamente så är det svart på vitt vad som händer med eventuella tillgångar den dagen. Förhoppningsvis förhindrar man också framtida släktfejder med sitt val.