På en del jobb krävs fallskyddsutbildning för att man överhuvudtaget ska få anställning. Andra ordnar med utbildningen när man anställts, men den är i många fall en nödvändighet.
Det låter väldigt avancerat med en fallskyddsutbildning men det är faktiskt något som väldigt många är tvungna att gå för att klara sitt jobb. Arbeten som kan medföra risker för fall är fler än man tror och kravet från arbetsmiljöverket är att alla som arbetar eller leder arbete på mer än två meters höjd måste genomgå en sådan utbildning.
På en fallskyddsutbildning lär man sig att inte ta några risker. Konsekvenserna av ett fall kan bli livslånga skador och det är arbetsgivarens skyldighet att se till att riskerna minimeras. Dessutom behöver man bli medveten om hur farliga vissa situationer kan vara.
En fallskyddsutbildning lär ut vilka lagar som gäller och hur man arbetar säkert
På utbildningen går man igenom de teoretiska momenten och de lagar som gäller. Sedan ägnas tid åt fallskyddsutrustning och hur man använder den på rätt sätt. Olika arbeten kräver olika sorters utrustning och det är viktigt att man använder den rätt. Riskbedömning, förankringspunkter och räddningstekniker är också viktiga moment för att man ska vara redo att ge sig ut i arbetslivet.
Praktiska övningar ingår naturligtvis som ett moment och gör att deltagarna känner sig bekväma och trygga i sitt arbete. De lärare som arbetar med undervisningen har själva lång erfarenhet av klättring och arbete på höga höjder. Kursen kräver inga förkunskaper och man får ett kursbevis efter avslutad utbildning.